Temamøder om spiseforstyrrelse

Temamøder om spiseforstyrrelse

75.000 danskere har en spiseforstyrrelse, og spiseforstyrrelse er den psykiatriske sygdom, der resulterer i den højeste dødelighed. Behovet for nytænkning og effektiv behandling mod spiseforstyrrelse er stor.

Vestjysk psykoterapeut har stor succes med sine behandlinger og afholder jævnligt temaarrangementer om spiseforstyrrelse.

 

Fra spiseforstyrrelse – og tilbage til livet!

“Hun var kun 14 år, da hun blev indlagt første gang”. Vibekes mor, Ragna fortæller om datterens svære spiseforstyrrelse, som varede fra Vibekes 14. år og næsten 10 år frem. Ragna kan fortælle om år med bekymring og sorg over datterens svingende vægt. “Det, som var noget af det sværeste var, når hun i selvmordstanker havde taget for mange piller – vi kørte frem og tilbage til sygehuset med bævende hjerte, kede af at hun havde været så langt ud følelsesmæssigt, og i frygt for at hendes organer havde taget varig skade”. Vibeke fik endelig den rigtige hjælp i et behandlingsforløb, der kaldes Recovery. Hun, der trods lægernes anbefalinger blev udskrevet fra et af de utallige ophold på sygehuset, er endelig vendt tilbage til livet og har siden både taget hul på et normalt liv som ung kvinde og har fuldført sin uddannelse”.

 

Unge piger oftest ramt

Når den unge pige reagerer mod sin normale vægt ved at veje sig og tale om slankekur, er der måske grund til bekymring. Iflg. officielle tal udvikler ca. 5 % af alle unge piger en spiseforstyrrelse, og familien bliver sat på en alvorlig prøve, ofte i mange år frem.

”Jeg har psykoterapeutisk klinik i Esbjerg og Aarhus, hvor jeg bl.a. behandler spiseforstyrrede og deres pårørende, og jeg kan se et stigende behov for den anderledes behandling, som giver de gode resultater”, fortæller psykoterapeut Mette Bang.

 

Ny erfaringsbaseret metode giver resultater

Mette Bang har arbejdet i 25 år indenfor den offentlige psykiatribehandling med alle aldersgrupper. Mennesket bliver her anset for at være en patient, der behandles for sin lidelse hos den lægefaglige ekspertise – en synsvinkel, som psykoterapeuten ikke deler.

Hvor det offentlige tilbud ser diagnoser og medicin, tager hun udgangspunkt i det hele menneske, hvor det levede livs traumer er i centrum, og hvor personen selv er ekspert i sit eget liv.

“Da der kom en anden form for behandling, ændrede Vibeke sig – hun blev hjulpet til at tage den beslutning, at nu ville hun være rask. Og som mor er jeg næsten slået omkuld ved tanken om alt det, jeg/vi har været igennem.  Endelig føler jeg, at vi er nået i mål”. Ragna taler med lettelse og fortæller om alternativet til det etablerede system, Recovery, der på kort tid ændrede en hel families dagligdag.

 

Temaaften om spiseforstyrrelser

Der afholdes løbende temamøder i Esbjerg og Aarhus. Det er gratis at deltage, men der er tilmelding pga. begrænset antal pladser. Se kalenderen for næste arrangement.

 

FAKTA

Spiseforstyrrelse

Den unge har problemer eller ”ondt i livet”, men det bliver ikke italesat, da den unge med en spiseforstyrrelse vælger at fokusere på maden, motionen og vægten. Når forståelsen af den bagvedliggende grund til den unges spiseforstyrrelse ikke bearbejdes, vil det blive en kamp om maden. At få spiseforstyrrelse ind i familien kan være en stor belastning, det vidner forældres beretninger om, og som pårørende føler man sig nærmest magtesløs i situationen.

  • Anoreksi er den mest dødelige psykiatriske sygdom. For europæiske teenagere er anoreksi den tredjestørste dødsårsag efter ulykker og kræft
  • Sygdommen rammer hyppigt unge piger, men spiseforstyrrelser kan ramme alle aldersgrupper, og det kan også ramme drenge og mænd
  • Op mod 5 % af alle unge piger udvikler en spiseforstyrrelse – anoreksi eller bulimi, og piger rammes 10 gange så hyppigt som drenge
  • Op til 3 % af alle drenge og unge mænd konstant forsøger at regulere deres vægt i en sådan grad, at de får det dårligt
  • 15-25 % har et kronisk eller meget langvarigt sygdomsforløb, og for både anoreksi og bulimi er tilbagefaldshyppigheden mellem 25-50 %
  • Det antages, at halvdelen af alle spiseforstyrrelser er uopdagede

Kilde: Landsforeningen mod spiseforstyrrelse og selvskade, www.lmsnyt.dk

 

Recovery

Iflg. Mette Bangs erfaringsbaserede metode bygger Recovery-begrebet på et procesforløb mellem den traumatiserede person og psykoterapeuten, hvor de indre traumer bearbejdes mhp. egen forståelse og personlig udvikling.

Mette Bangs behandling sætter personens historie i fokus ved f.eks. at hjælpe personen til at forstå sig selv og sine reaktioner. Reaktionerne er en del af personens overlevelsesstrategi, således at personen kan agere i hverdagen, men kan være udpræget hæmmet af psykiske symptomer i forhold til uddannelse, arbejde, kæresteforhold m.m.

Målet er, at den traumatiserede får indsigt i traumets oprindelse og dens mekanisme samt egen andel i nuværende reaktion for at kunne frigøre sig fra uhensigtsmæssige reaktioner/handlinger (stress, depression, etc.).

 

Mette Bang

53 år og psykoterapeut bosiddende i Esbjerg.

Erhvervserfaringer: 25 år indenfor offentlig psykiatribehandling, heraf 7 år i hospitalspsykiatrien med erfaringer fra socialpsykiatrien før og efter tiden i hospitalspsykiatri samt fra terapi-sessioner i Recovery.

Faglige uddannelser: Psykoterapeut, efteruddannet i systemisk terapi og med pædagogisk diplomuddannelse. Hun behandler og holder foredrag i hele landet og har for nylig udgivet en praksisorienteret bog om emnet Recovery. Bogen indeholder en række personlige livshistorier og kan både inspirere private og professionelle.

Køb bogen: mail@mette-bang.dk

 

Ny bog på trapperne!

Jeg har stor erfaring med behandling af unge og voksne med en spiseforstyrrelse og har i min første bog Fra Traume Til Recovery, udgivet i 2014, delt disse erfaringer med unge, der har fortalt deres historie videre.

Min næste bog udkommer i april 2016. Den handler om det spændende unge- og forældrearbejde, jeg har opstartet. Bogen giver et indblik i mine metoder, og der er eksempler fra nogle familiesituationer, som illustrerer livet i familier, hvor en spiseforstyrrelse er flyttet ind, og hvor der er udfordringer på flere forskellige måder.

Skriv dig op og bliv en af de første, der får adgang til kapitel 1 til download.